¡Saludos desde España!

Karttapallo
14.02.2017

¡Saludos desde España!

Kansainvälistymiseen liittyy paljon kysymyksiä, joihin ei suoraan ole vastausta. Mille maantieteelliselle alueelle? EU:n sisämarkkinaan vai kauemmaksi? Mihin kohdemaihin siellä? Mihin asiakkaisiin kohdemaissa? Millä tuotteilla? Millaisella viestinnällä? Miten paikallinen kulttuuri on huomioitava? Miten paikallinen lainsäädäntö on huomioitava? Millaisilla verkostoilla? Mitä resursseja tarvitaan? Onko meillä riittävä osaaminen? Mitkä ovat kustannukset? Mitkä ovat riskit? Aaargh…


Stop!!!! On totta, että kansainvälistyminen on iso strateginen päätös. Ensimmäiseksi on kuitenkin tehtävä se päätös. Lähdemme kansainvälistymään! Huh, jo helpotti. Paketti kasassa? No, hyvällä alulla ainakin. Itse näen kansainvälistymisen hyvin perinteisenä raakana työnä.

Strategiatyön keskiössä on ymmärtää nykytila, missä nyt ollaan ja fokusoida tavoitetila, mihin ollaan menossa. Kansainvälistymisen tavoitetilan määrittämiseksi on hyvä pohtia miksi halutaan kansainvälistyä? Mitkä ovat motiivit kansainvälistymiselle? Voiko viime kädessä olla muuta motiivia kuin kasvu? Ei ainakaan yritystoiminnassa. Nykytilan ja tavoitetilan väli sitten täytetään suunnitelmallisella tekemisellä, jossa jokainen yksittäinen tehtävä vie kohti maalia. As simple as that. Paperilla kyllä, käytännössä vaatii paljon ponnisteluja ja ennen kaikkea riittävien aikasiivujen löytämistä arjen keskeltä. Keskiössä ovat kuitenkin kolme kirjainta: TEE! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Joo, joo. Edelleen mitään konkreettista ei ole tapahtunut, ellet tee asioita. Yksikään loistava suunnitelma ei ole muuttunut rahaksi ilman tekemistä.

Älä unohda, että kansainvälistymisessäkin on huomioitava kaiken liiketoiminnan ”rule number one”: varmista rahoituksen riittävyys. Älä juokse liian pitkälle ennen kuin sinulla on ymmärrys tai edes suuruusluokka paljonko palaa rahaa. Onko riskin ottaminen riittävän hallittua vai onko vaara kaatua liian syvään päähän sitä kansainvälistymisen ojaa, jota ollaan kaivamassa.

Rahoituksen lisäksi tarkeässä roolissa on verkostoituminen. Itse et voi tehdä kaikkea maailmanluokan suorituksella eikä se ole tarpeenkaan. Keskity siihen mikä on sinun ydinosaamistasi, jätä muut tehtävät verkostosi toimijoille ja valvo, että asiat etenevät haluamaasi suuntaan. Haasteellista verkostoitumisessa on löytää ne oikeat tahot, kenen kanssa edistät kansainvälistymisponnistelujasi. Ne toimijat, jotka ovat aidosti sinun puolellasi ja ajavat pyyteettömästi, tosin jonkinlaista korvausta vastaan, sinun etujasi. Tässä kannattaa pysähtyä miettimään jo olemassa olevia omia verkostojasi ja niiden mukanaan tuomia uusia verkostoja. Tarvitsemasi toimijat saattavat olla itse asiassa lähempänä kuin luulitkaan.

Ehkä loppujen lopuksi keskeisin ratkaistava kysymys on, että onko meillä uskallusta kansainvälistyä? Me olemme tehneet kyllä-päätöksen.


Kimmo Tanskanen
Kimmo Tanskanen