Koodia koodia

koodia
13.06.2017

Koodia koodia

Viime aikoina uutisissa on hehkutettu sitä, kuinka koodaamista aletaan opettaa yhä vain aiemmin, jopa ennen ala-asteen ensimmäistä luokkaa. Itse kuulin erään puheenvuoron, jossa luennoija kertoi miten koodaamista oikeasti lapsille opetetaan.


Lapset eivät suinkaan ota ensimmäisenä kannettavaa tietokonetta repustaan, asenna tarvittavia ohjelmistoja ja lähde kirjoittamaan ensimmäistä ohjelmaansa tyyliin: writeln<”hello world!”>. Lapset rakentavat tietokoneen, tosin pahvista ja paperista. Siellä on iloinen Kovalevy, joka muistaa asiat pitkään, mutta tarvitsee vikkelää kaveriaan, Ram muistia tiedon viemiseen muistiin. Lisäksi sieltä löytyvät muut kaverit mm. kaiken yhdistävä Emolevy ja pomottava Prosessori, jotka yhdessä pitävät asiat järjestyksessä. Näin tietokoneen rakentamisesta saadaan leikki, jossa samalla opitaan tietokoneen perusasiat. Seuraavaksi mennään syvemmälle ja ruvetaan opettelemaan kieltä, jota tietokone ymmärtää. Tätä kautta päästään vähän ajan päästä jo koodaamaan.

Ihan tarkkaan en luentoa enää muista, mutta ideana tämä kuulosti todella loistavalta! Miten nämä lapset, post milleniaalit, tulevatkaan näkemään digitaalisen maailman? Heille tietokoneet eivät ole vain välineitä tuottamaan haluttuja tapahtumia vaan he näkevät koneet osana jokapäiväistä elämää ja integroituneina maailmaan joka puolella.

Digitalisaation vaikutukset ja tarvittava muutos alkavat jo nyt näkymään yrityksien jokapäiväisessä elämässä sitä vauhtia, ettei kelkasta voi jäädä pois. Koodareita tarvitaan joka paikassa enemmän ja enemmän, koska joka asiasta kerätään tietoa enemmän ja enemmän. Tietoa pitää myös pystyä hakemaan ja analysoimaan tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Mistä näitä osaajia saadaan nyt heti? Ei voida odottaa reilua kymmentä vuotta, että nyt esikoulussa olevat tulevat työelämään.

Satuin myös näkemään erään Hesarin jutun, jossa kerrottiin, että tällä hetkellä Etelä-Suomessa on yli 9000 työpaikkaa tarjolla koodareille. Samaan aikaan tietyt ammattikorkeakoulut lopettavat tietotekniikan koulutusohjelmansa. Mielenkiintoista. Olisikohan jossain myytävänä kursseja, jossa aikuinen voisi opetella koodaamaan? Taidanpas valita Meerkadosta jonkun kurssin ja opetella uudestaan koodaamaan.

Digitaalisaatio – mitä se on? Täällä meillä Suomessa sitä ei ehkä vielä ymmärretä. Ei sitä ymmärretä varmasti täysin muuallakaan, mutta se aletaan jo ymmärtää, että koodareita tulevaisuudessa tarvitaan. Digitalisaatiosta ja Meerkadosta löydät lisää tietoa Kauppakamarin Digiagendasta.