Miten nopeasti toimintaympäristösi muuttuu?

vauhti
13.06.2017

Miten nopeasti toimintaympäristösi muuttuu?

Yhä nopeammin ja nopeammin muuttuva toimintaympäristö asettaa myös sisäisen laskennan muutoskyvylle aivan uudentasoisia vaatimuksia. Tulevan ennakoiminen on haastavaa aina pienyrityksen näkökulmasta kokonaisen kansantalouden tasolle. Kuka olisi kuunnellut vakavalla naamalla, jos vuosi sitten olisi ennustettu, että vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä Suomen talouskasvu on ripeämpää kuin länsinaapurillamme?


Toimintaympäristön muutokset vaikuttavat eri tavoin sisäisen laskennan eri osa-alueisiin. Kukaan ei varmasti halua tehdä tärkeitä päätöksiä vanhentuneella tiedolla. Muutokseen reagointi on erityisen tärkeää – ja samalla haastavaa organisaatioiden budjetointi- ja ennusteprosessin osalta. Monille organisaatioille budjetointi eri osa-alueineen on pakollinen paha, eikä tilikauden aikana tapahtuneita muutoksia ole helppoa huomioida budjetin seurannassa.

Budjettia ja ennusteita pitäisi kuitenkin päivittää tilikauden edetessä. Päivityksissä olisi huomioitava vähintään toteuma nykyhetkeen asti, sekä tiedossa olevat merkittävimmät sisäiset ja ulkoiset muutokset. Budjetin ja ennusteiden tulisi tukea liiketoiminnan johtamista ja päätöksentekoa, ei olla näiden jarruna. Ilman riittäviä päivityksiä ja muutosten huomiointia budjetin parasta ennen -päivämäärä tulee auttamatta liian nopeasti vastaan.

Meidän ratkaisumme perinteisen budjetointi- ja ennusteprosessin kankeuteen on Awartia. Awartian ennusteissa voidaan huomioida käyttäjän valintojen mukaisesti historiadataa, sekä käyttäjän itse syöttämiä euromääräisiä muuttujia. Suuria muutoksia sisältävänä vuonna edellisvuosien datalla on varsin vähän painoarvoa, kun taas tasaisempana vuonna historiadata voi tarjota hyvän pohjan ennusteelle. Ennusteet voidaan päivittää kuukausittaisen laskennan pohjalta, jolloin prosessi etenee rullaavasti, eikä ole perinteisen budjetoinnin tapaan kahlittu tilikausiajatteluun.

Tuntuuko budjetointi- ja ennusteprosessin ajan tasalla pitäminen ympäri vuoden haastavalta? Tuntuuko budjetti vanhentuneelta jo puolivälissä vuotta? Awartian avulla tulevan ennustaminen voidaan toteuttaa rullaavasti kuukausittain. Automatisoitu kuukausittainen kannattavuuslaskenta yhdistettynä vahvaan toimintaympäristön tuntemukseen luovat hyvän pohjan ennusteiden rakentamiselle. Olen varma, että ainakin jälkimmäinen näistä sinulta jo löytyy.


Solenovo
Solenovo