Out of the box - miksi sinä lasket kustannuksia?

Kustannukset
14.12.2016

Out of the box - miksi sinä lasket kustannuksia?

Kustannuksia ja kannattavuutta lasketaan käytännössä organisaatiossa kuin organisaatiossa tavalla tai toisella. Toteutustapa, toteuttava henkilöstö, käytetyt työvälineet ja laskennan perimmäinen tavoite kuitenkin vaihtelevat merkittävästi.


Mikä sitten on sisäisen laskennan tärkein tavoite? Vastauksia on lukemattomasti. Vastaus riippuu mm. henkilön työnkuvasta, organisaatiosta, hänen alaisistaan, esimiehestä, mittareista jne.

Jotta otsikon kysymykseen voidaan vastata, täytyy todellisuudessa vastata moniin kysymyksiin. Vastaus ylimalkaiseen kysymykseen ”Miksi lasket kustannuksia?” voisi karkeasti olla, ”Saadakseni selville haluttujen seurantakohteiden, kuten projektien kustannukset ja kannattavuudet.”

No, kun kannattavuudet on laskettu, tuliko maailma valmiiksi? Ei. Tietoja on raportoitava organisaatiosta riippuen mm. talon sisällä, johdolle, viranomaisille, sijoittajille, muille sidosryhmille jne.

Tiedot on raportoitu, oliko urakka siinä? Ei. Laskentatietoa hyödynnetään esimerkiksi analysoimalla taloudellista suorituskykyä ja mittaamalla toimintaa taloudellisesti. Tunnistetaan parhaiten ja heikoiten kannattavat projektit.

Olisiko sitten jo valmista? Ei. Tieto projektien kannattavuudesta on edelleen osastoa ”Nice to know”. Tietoa täytyy hyödyntää. Parhaista projekteista otetaan opit ja hyvät käytänteet talteen. Huonoista sen sijaan otetaan opiksi, eikä enää toiste tehdä samoja virheitä.

Nyt päästään jo vaiheeseen, missä toimintaa kehitetään laskentatiedon perusteella. Kehittämisen jälkeen pystytään näkemään kehittämisellä aikaan saatuja muutoksia. Arvioidaan onnistuiko toiminnan kehittäminen oikeaan suuntaan. Vasta tässä kohtaa laskentaprosessin voidaan todeta olevan maaliviivan tuntumassa.

Koetko yllä kuvatun polun joskus raskaaksi? Jäätkö joskus matkan varrella pois kyydistä? Kaipaatko tukea kannattavuuden laskentaan? Onko laskenta sinulle enemmän lisätyötä kuin ydintoimintaa? Anna meidän solenovolaisten auttaa sinua – ja voit keskittyä enemmän ydintoimintaasi. Soletion – Kannattavuuden hallinta on kokonaisuus, mikä tarjoaa ratkaisuja erityisesti asiantuntijayritysten ja julkisen sektorin laskennan haasteisiin. Ota rohkeasti yhteyttä!


Solenovo
Solenovo