Tunge positiivinen ajattelu...

masennus
03.10.2017

Tunge positiivinen ajattelu...

Lomakausi on mennyt. Syksy ja pimeys ovat täällä. Isot kaupatkin jäivät saamatta. Tuokaan kaveri ei osaa mitään. Asiakaskin valittaa turhasta. Ei tämä ole ikinä onnistunut. Golfin tasoituskaan ei ole pudonnut. Ei tästä tule yhtään mitään… Hold on, think positive!


Ismo Alangon kappale ”Vittu kun vituttaa” tuntuu aina silloin tällöin istuvan hyvin suomalaiseen mielenlaatuun. Toisaalta kun sanoitusta tulkitsee sopivalla tavalla, niin kappaleessa otetaan hyvinkin kantaa positiivisen ajattelun perusteisiin.

Mua itketti kun olin vauva,
Lapsena keljutti.
Sitten musta tuli nuori
Ja alkoi vituttaa.

Kaikki oppiminen lähtee liikkeelle kotoa, niinpä. Kylvämme siellä siemenet tulevan varalle. Valitamme, että lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa älylaitteiden parissa. Onko se aina huono asia? Maailma on kutistunut entistä pienemmäksi. Valtava määrä informaatiota on saavutettavissa muutamalla napsautuksella. Lapset ja nuoret oppivat ympäristöstään paljon enemmän kuin me vanhemmat osattiin edes kuvitella vastaavassa iässä. Pelaamisestakin voi nykypäivänä tulla erittäin tuottoisa ammatti.

Mua vituttaa niin ankarasti,
Vituttaa aamusta iltaan,
Vituttaa, on kaikki turhaa,
Vittu kun vituttaa

”Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä” on helposti meidän suomalaisten ajattelussa päällimmäisenä mukana. Positiivinen ajattelu on kunkin oma valinta. Se on ajattelutapa, jonka jokainen meistä voi oppia. Joudut käymään prosessin läpi itsesi kanssa. Vie uudet tapasi käytäntöön, koska vain siten saat aikaan muutoksen. Kun seuraavan kerran jokin asia harmittaa niin vietävästi, niin pohdi ensin voitko vaikuttaa kyseiseen asiaan. Jos et, niin lopeta turha harmittelu ja energiasi tuhlaaminen. Asia ei ole sinun hallittavissasi. Menetät helposti vain jaksamisesi kannalta tärkeät yöunesi. Negatiivisilla asioilla kun on taipumus kasvaa yöllä suurempiin mittasuhteisiin ja se valvottaa. Jos taas voit vaikuttaa asiaan, niin pohdi miten ratkaiset haasteen ja do it!

Se on niin kaunista katseltavaa
Kun kunnolla vituttaa
Ja kohtaa toisen samanmoisen
Ja vittu kun vituttaa

Ympärillä olevien ihmisten vaikutus on suuri. Ryhmässä kaikki tiivistyy, myös positiivinen energia. Älä sorru valittamaan. Positiivisuus itsessään tuo energiaa, parantaa (työ)hyvinvointia ja lisää tuottavuutta. Pystyt tekemään enemmän ja tehokkaammin. Muista myös, että hyvä ryhmäkemia edellyttää ihmisiä erilaisissa rooleissa. Kriittinen ajattelu on hyvä erottaa valittamisesta. Terve kriitikko on tärkeä henkilö ja häntä kannattaa kuunnella. ”Tuo kuulosti mielenkiintoiselta näkökulmalta. Enpä tullut sitä ajatelleeksi. Kerrotko lisää.” Mistä sitten erottaa kriitikon valittajasta? Kriitikolla on aina myös esittää ratkaisuvaihtoehtoja, kun taas valittajalla ei ole.

Tunge positiivinen ajattelu hanuriisi,
Kierrän kriisiryhmänne kaukaa,
Älä tyrkytä minulla terapiaa,
Kaada lisää paskaa mun niskaan.

Positiivinen ajattelu auttaa jaksamaan. Tunge positiivinen ajattelu osaksi arkeasi ja vältät kriisiryhmät. Näe mieluummin mahdollisuuksia, kuin uhkia. Ole ennemmin ratkaisuhakuinen, kuin valittava ongelmageneraattori. Miten sinä haluat kohdata eteen tulevat haasteet? Kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Opeta itsesi hyville tavoille. Tee pieniä tekoja, saat suuria tuloksia.

Vittu kun vituttaa. No way! It’s up to you! Think positive!


Kimmo Tanskanen
Kimmo Tanskanen