Ymmärretäänkö laskelmiasi?

Tilastoja
26.04.2017

Ymmärretäänkö laskelmiasi?

Kannattavuuksien laskenta organisaatioissa on usein pienen porukan tekemää työtä. Tuntuuko sinusta, että laskentatietoa on liian usein harvojen, joskus jopa yhden ihmisen takana?


Johtohenkilöt, talouspäälliköt, controllerit ja muut sisäisen laskennan eri osa-alueiden kanssa painivat henkilöt tekevät usein laskelmia hyvin itsenäisesti. Laskentatietoa, sekä laskennan toteutuslogiikoita voi jäädä yksittäisten henkilöiden taakse.

Tämä voi joskus johtaa tilanteeseen, jossa eri osastot ja taloushenkilöt laskevat asioita liiankin itsenäisesti. Tällöin on vaarana, että eri osastot puhuvat eri asioista faktoina ja johdolle raportoidaan eriävien lukujen perusteella. Ilmiö on hyvin luonnollinen ja johtaa kysymykseen kenen laskentoihin ihminen lähtökohtaisesti luottaa eniten? No omiinsa tietenkin!

Laskentaperiaatteita on olemassa loputtomasti ja jokainen on varma, että omat tulkinnat ja lähtötiedot ovat ehdottomasti oikein. Ei ole siis ihme, että laskennoista on yhtä monta näkemystä, kuin on laskijoitakin. Tästä johtuen sisäisenkin laskennan pelisäännöt on tärkeää määritellä ja niiden tulee olla ymmärrettävät ja läpinäkyvät.

Määritteleminen ja yhdessä sopiminen vie toki aikaa (=rahaa), mutta voit itse arvioida kumpi sinulta vie enemmän resursseja; jämäkän määrittelyn ja pelisääntöjen sopiminen kertaluontoisesti, vai se että sama laskentatyö ja määrittely tehdään jatkuvasti talon sisällä uudelleen ja uudelleen?

Tuntuuko, että kannattavuudesta puhuttaessa eri puolilta yritystä raportoidaan erilaisia totuuksia? Tuntuuko ”One set of numbers” vain kaukaiselta haaveelta? Meillä on ongelmaan ratkaisu. Awartia-järjestelmän avulla voidaan toteuttaa kannattavuuslaskentaa erittäin tarkalla tasolla, sekä jakaa laskentatietoa juuri oikeille avainhenkilöille.

Awartialla kannattavuuslaskennan säännöt määritetään suoraan järjestelmään ja dokumentointi on nähtävillä käyttöliittymältä käsin. Projektipäällikkö voi seurata omien projektiensa avainlukuja, kun taas esimerkiksi liiketoimintajohtajaa kiinnostaa oman vastuualueensa kokonaistilanne. Tämä on mahdollista toteuttaa ilman, että kaikki laskentaa tekevät laskevat itsenäisesti omien tulkintojen mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!


Solenovo
Solenovo