Yritätkö sinäkin laskea oikein?

Silmälasit
14.02.2017

Yritätkö sinäkin laskea oikein?

Kun kustannus- tai kannattavuuslaskennasta saadaan tuloksia, on edessä usein vielä monta tarkistuskierrosta. Luvut täsmäytetään useampaankin kertaan, laskentaperiaatteita, lähtö- ja lopputilannetta kyseenalaistetaan, kunnes ollaan aivan varmoja tuloksesta.


Onko tämä sitten hyvä tapa?

On toki, koska virheitä sattuu aina kun prosessissa on ihminen mukana ja joskus jopa ilman ihmistä. Ja laskennan virheistä pyritään tietenkin eroon.

Tärkeää on kuitenkin tietää miten toimia silloin, kun virheitä havaitaan. Jos virhe alkaa olla promillen osia jostakin osakokonaisuudesta, sen vaikutus lopputulokseen on käytännössä häviävän pieni. Pahinta, mitä minimaalisen virheen kohdatessa voi tehdä, on käynnistää virheen ajojahti, joka vie huomion kauas pois olennaisista asioista.

No, tällainen suurpiirteinen ajattelutapa on helppo ampua alas toteamalla, että laskentojen pitää olla oikein. Eikä kukaan tietenkään halua laskea väärin, mitään. Siinäpä se pointti oikeastaan onkin. Jos haluaa laskea oikein, ei yksikään laskenta tule ikinä maaliin. Tulkinnanvaraiset asiat, muuttujat ja epävarmuustekijät eivät lopu laskennasta koskaan. Täytyy osata tunnistaa tilanne, jossa niitä on enää riittävän vähän.

Laskennan valmiiksi toteaminen on vaikea päätös. Maksavatko seuraavat tarkennukset ja korjaukset jo enemmän kuin niistä saadaan hyötyä? Onko niistä enää realistista saada lisäarvoa ja parempaa tietoa päätöksenteon tueksi? Jos osaat vastata näihin kysymyksiin, niin olet jo aika pitkällä.

Loppuun vielä hieman kulunutkin sanonta, mikä on syytä riittävän usein palauttaa mieliin. Done is better than perfect.


Solenovo
Solenovo