Kokemuksia ohjelmistokehittäjän työstä Solenovolla

/

Kokemuksia ohjelmistokehittäjän työstä Solenovolla

Nimeni on Jussi-Pekka Salorinne ja olen työskennellyt ohjelmistokehityksen parissa vähän yli neljä vuotta, joista pari viimeisintä Solenovolla SoleStudenta-järjestelmän parissa. Edelliseen työpaikkaani päädyin koulun harjoittelun kautta. Harjoittelu jatkui suoraan kesätöillä ja lyhyen määräaikaisen työsuhteen jälkeen paikkani vakinaistettiin. Solenovolle töihin hain tuttavani suosituksesta, koska halusin nähdä, millaista työnteko on muissa ohjelmistoalan yrityksissä. Solenovossa työpaikkana kiinnostusta herätti vahva yhteisö ja yhteen hiileen puhaltava porukka, joka pyrkii uudistamaan firman toimintatapoja ja tuotteita. Tähän kehitystyöhön olenkin päässyt mukaan monella tapaa Solenovolla työskennellessäni.

Kansainvälinen tiimi rytmittää työpäivää

Omat työpäiväni alkavat usein kupposella kahvia ja lukemalla saapuneet viestit ja sähköpostit. SoleStudenta-tiimi koostuu monista kansallisuuksista ja koodia tuotetaan useammalta mantereelta, joten aikaerot tuovat työskentelyyn omat haasteensa. Pyrin auttamaan tiimikavereita mahdollisissa ongelmissa ja selvittämään epäselvät tilanteet ennen kuin jatkan omien tikettien parissa työskentelyä.

Päivittäiset tiimipalaverit, uusiin ominaisuuksiin sekä tuleviin sprintteihin liittyvät suunnittelupalaverit ja juttutuokiot hoidetaan Suomen aikaan aamupäivällä, etteivät muualla työskentelevien työpäivät veny kohtuuttoman pitkiksi. Tämä tarkoittaa usein sitä, että iltapäivällä saa rauhassa keskittyä omaan tekemiseen. Toisinaan aikaerojen takia joutuu omiin kysymyksiin odottamaan vastausta seuraavaan aamuun.

Arvokkaimpana työkaluna kommunikaatiotaidot

Tällä hetkellä hoidan myös SoleStudenta-tiimin Scrum Masterin roolia. Scrum Masterina pidän huolen siitä, että sprintin työt etenevät hyvin, kaikilla tiimin jäsenillä on tarpeeksi tehtävää ja kukaan ei jää yksin mahdollisten ongelmien kanssa. Omassa työssäni olen huomannut, että vaikka ongelmanratkaisukyky on erityisen tärkeää ohjelmistokehittäjälle, modernissa monikansallisessa työympäristössä hyvät kommunikaatiotaidot ovat sitäkin arvokkaampi työkalu.

Ohjelmistokehitys on työnä monipuolista, haastavaa ja alati kehittyvää. Tehtävää on paljon oman erityisosaamisen ja mielenkiinnon puitteissa. Oman kokemukseni mukaan oikea asenne, sekä halu tehdä ja oppia uutta on tärkeämpää kuin tutkinto tai aiempi työkokemus. Halu opetella uutta ja kehittyä tekijänä on ollut se kipinä, joka vie omaa osaamistani eteenpäin ja saa tarttumaan aina uusiin haasteisiin.

Parasta työssä on rautaisten ammattilaisten tiimi

Parhaita onnistumisen kokemuksia itselleni tuottaa, kun saamme tiimin kanssa valmiiksi jonkin ison kokonaisuuden, johon jokainen on antanut osansa. Hyvänä esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa tuotteemme käyttöliittymän uudistaminen isolta osin hyödyntämään modernia ReactJS-tekniikkaa.