1. Yrityksen perustaminen – Miksi Solenovosta tuli juuri Solenovo?

/

Yrityksen perustaminen – Miksi yrityksestä tuli juuri Solenovo?

Vuonna 1996 perustettu Solenovo viettää tänä vuonna 25-vuotissyntymäpäiviään. Tässä blogisarjassa yrityksen perustaja Kimmo Tanskanen kertoo Solenovon synnystä, kehityksestä ja matkasta yritysideasta aina nykypäivään saakka. 


Yrityksen perustaminen Joensuuhun oli ollut jo 90-luvun alussa mielessäni. Vaakakupissa painoivat mielenkiintoinen ja monipuolinen palkkatyö Computer Program Unit Oy:llä (CPU) ja toisaalta omien kykyjen koetteleminen yrittäjänä. 

Yrittäjän ura ei sinänsä pelottanut, koska isäni Tauno oli ollut metallialan yrittäjänä jo pitkään ja olin seurannut läheltä periksiantamatonta yrittäjyyttä käytännössä koko ikäni. Lisäksi silloisen Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelukaverini olivat perustaneet oman yrityksensä jo aiemmin. Uskoin vahvasti kykyyni pärjätä IT-alan yrittäjänä, vaikkapa alihankintaa ja projekteja tekemällä. 

Käänteentekevä kesä 

Kesällä 1996 ajattelin, että yrityksen perustamisen aika on nyt tai ei koskaan. Olin jo 33-vuotias kokenut IT-alan ammattilainen ja viimeisimpinä vuosina palkkatyössäni hankkinut itse projekteja ja vastannut niiden läpiviennistä. Irtisanoutuminen turvallisesta palkkatyöstä ja hyppääminen kahden lapsen isänä yrittäjäksi käytännössä tyhjän päälle vaati rohkeutta, sekä tukea vaimoltani Tuijalta. Elokuussa -96 irtisanouduin silloisesta työstäni ja yritykseni perustamiskokous pidettiin kotonamme 24.8. samana vuonna. 

Olin pohtinut jo ennen irtisanoutumista yrityksen yhtiömuodoksi osakeyhtiön, jonka jälkeen suurin päätös oli yrityksen omistuspohja lähtötilanteessa. Päädyin lopulta siihen, että tarvitsen yrittäjämatkani alkutaipaleelle tuekseni itseäni kokeneempia tekijöitä. Kysyin osakkaaksi yritystoiminnan konkaria Reijo Heiskasta, joka lähtikin suurella innolla mukaan. Reijolla oli kokemusta jo kahden IT-alan yrityksen CPU Oy:n ja Sunit Oy:n perustamisesta, sekä näyttöä kannattavasta liiketoiminnasta. Pidin itselläni kuitenkin perustettavan yrityksen enemmistöomistuksen, jolloin lopullinen vastuu päätöksenteossa oli aina itselläni. 

Nimihistoria, eli miksi Solenovosta tuli juuri Solenovo 

Yrityksen nimen keksimisessä on aina omat haasteensa. Minulle oli itsestään selvää, että yrityksen nimen ei tarvitse olla sidoksissa omistajiin tai yhtiön toimialaan. Kun sopivia nimikandidaatteja emme heti keksineet, heräsi ajatus hakea inspiraatiota hienoja sanoja vilisevästä latinan kielestä. Niinpä menin Joensuun Rantakylän kirjastoon, otin hyllystä latina-suomi-sanakirjan ja ryhdyin selailemaan.  

Useiden hyvien kandidaattien joukosta valitsin nimeksi sanan solenovo. Sole tarkoittaa aurinkoa ja novo uutta, joten nimen merkitys on uusi aurinko, auringonnousu. Solenovo ei sanana ollut sidoksissa omistajien nimiin (Tanskanen/Heiskanen) eikä yhtiön toimialaan (ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus). Lisäksi aurinko nousee täältä idästä, täydellistä!  

SoleX tai sittenkin Solenova

Keskusteltuani yhtiökumppanini kanssa päädyimme kuitenkin ensin nimeen SoleX, joka kuvastaisi yrityksemme tuntematonta, mutta aurinkoista matkaa. SoleX-nimi ei kuitenkaan mennyt kaupparekisterissä tuolloin läpi, koska nimellä oli jo aiemmin rekisteröity kaasutinmerkki. 

Seuraavaksi koetimme rekisteröidä nimeä Solenova, joka tuntui taipuvan suomen kieleen helpommin kuin Solenovo. Myöskään Solenova ei mennyt kaupparekisterissä läpi, koska se oli käytössä oleva sukunimi (harvinainen tosin), joka ei ollut kummallakaan perustajajäsenistä. Jos olisin halunnut muuttaa sukunimeni Tanskasesta Solenovaksi, olisi rekisteröinti kuulemma onnistunut.  

Kolmas kerta toden sanoi ja alkuperäinen nimikandidaatti Solenovo meni kaupparekisterissä läpi. Matkan varrella nimi on osoittautunut joillekin haasteelliseksi ja olemmekin saaneet postia mm. nimillä Solevono, Solenolo ja Solenolla. Nimi on kuitenkin kestänyt aikaa ja kaikista liiketoiminnan, teknologioiden ja brändin uudistuksista huolimatta Solenovo on ja pysyy. 


Seuraavassa historiikki-blogisarjan osassa kerrotaan Solenovon liiketoiminnan alkuvaiheista ja tuotteiden kehittymisestä.