Tekoälyn hyödyntäminen ammatillisessa koulutuksessa, osa 2

/

Tekoälyn hyödyntäminen ammatillisessa koulutuksessa, osa 2 - Solenovo

Ostu-botti

Blogisarjan ensimmäisessä osassa kerroimme, kuinka tekoäly voi auttaa ennakoimaan työelämän osaamistarpeita ja suunnittelemaan koulutusta vastaamaan niitä. Nyt syvennymme siihen, miten tekoäly voi tukea opiskelijan yksilöllistä ohjausta ja osaamisen tunnistamista.

Ostu-botti mahdollistaa yksilöllisemmän ohjauksen

Ostu-botti on chattipohjainen apuri, joka auttaa opiskelijaa ja opettajia kartoittamaan ja sanoittamaan opiskelijan jo hankittua osaamista. Monella opiskelijalla on taustallaan monipuolista kokemusta. Tämän osaamisen tunnistaminen ja liittäminen tutkinnon osaamistavoitteisiin voi kuitenkin olla haastavaa.

Ostu-botti tarjoaa ratkaisun tähän haasteeseen. Se haastattelee opiskelijaa kysymällä tarkentavia kysymyksiä aiempien tietojen, kuten työhistorian ja opintojen, pohjalta. Sitten tekoälymalli vertaa opiskelijan vastauksia ePerusteiden ja oppilaitoksen tutkintojen ammattitaitovaatimuksiin ja näin löydetään yhteys opiskelijan osaamisen ja tutkinnon tavoitteiden välille.

Visuaalinen raportti auttaa hahmottamaan osaamista

Ostu-botin vahvuus on lisäksi sen tuottama visuaalinen raportti. Se näyttää selkeästi mitkä osa-alueet opiskelija jo hallitsee, missä on vielä täydennettävää ja miten opiskelijan kokemukset ja tavoitteet linkittyvät tutkinnon perusteisiin

Raportti tukee keskustelua opettajan ja opiskelijan välillä. Samalla se auttaa opiskelijaa sanoittamaan omaa osaamistaan esimerkiksi työhaastatteluissa tai opintopolun suunnittelussa.

Teknologia täydentämässä ihmistä

Ostu-botin kaltaiset tekoälyratkaisut eivät korvaa opettajan tai ohjaajan työtä, vaan toimivat rinnalla ja täydentävät sitä. Ne tuovat uudenlaista näkökulmaa ja vapauttavat aikaa olennaiseen, eli opiskelijan kohtaamiseen ja tukemiseen. Ihmisten välinen vuorovaikutus ja ohjaus pysyvät koulutuksen tärkeimpinä kulmakivinä tekoälyn toimiessa apurina. Ostu-botti yhdistää opiskelijan kokemukset ja tutkinnon tavoitteet. Tämän ansiosta esiin nousee asioita, jotka saattaisivat muuten jäädä piiloon opiskelijan ja opettajan välisessä keskustelussa.


Tekstin on kirjoittanut Solenovon Chief Operating Officer Henri Autti

Neurotieteisiin Aalto-yliopistossa perehtynyt Henri on työskennellyt Solenovolla jo 15 vuotta ja on ylpeä innostavasta työyhteisöstään. Hän tutkii intohimoisesti ihmismielen ja tietojärjestelmien yhteispeliä, ja vapaa-ajallaan kerää inspiraatiota maailmalta – lähes sadan maan matkakokemukset ovat muovanneet näkökulmaa ja ruokkivat uteliaisuutta yhä uusille seikkailuille.